BİLİŞİM KİTAPLARI (ABAKÜS EĞİTİM KİTAPLARI)

1617

Kitap okumanın yanı sıra alanımla ilgili kitap okumak ayrı keyif veriyor. Daha önce ilkokul seviyesinde incelediğim kitaplarımdan başka bir yazımda bahsetmiştim(https://www.ireminpenceresinden.com/ilkokul-seviyesinde-kullanilabilecek-ornek-kodlama-kitaplari/ ). Bu yazımda biraz daha büyük yaş grubu için kullanabileceğimiz kitaplardan bahsetmek istiyorum.

Fotoğraftaki 4 kitabı da işe ilk başladığım an heyecanla aldım çünkü öğretmenlik okurken hep bu kitapları derslerime katmayı hevesle bekliyordum. Artık çok şükür öğretmen oldum, kullanmaya başladım. İlk olarak ‘Çocuklar İçin Scratch İle Robotik’ kitabından başlamak istiyorum. Okulda derslerimin yanı sıra diğer bilişim öğretmenleri gibi robotik kodlama kulübünün de öğretmeniydim. Okulumuzun kulübünde birçok imkan vardı: MBot, Arduino setler, 3D yazıcı, Lego Mindstorms Ev3, okul öncesi için lego setleri, Matatalab ve kendi robotumuzu yapabileceğimiz birçok eleman(robot gövdeleri, tekerlek, algılayıcılar, güç devreleri). Ben de önce code.org ile kodlama mantığını öğretip sonra MBlock ile MBot kodlatmaya başladım. Her zaman yaptığım gibi önce kitabı ben inceledim. Sonra derslerimde kullandım. Anlatımı çok güzel bir kitap. Önce Arduino İde programından ve MBlock programlarından ve MBot’tan bahsetmiş. Daha sonra örneklere başlamış. Örnekleri hem MBlock programındaki kodlarıyla hem de Arduino İde programındaki kodlarıyla açıklamış. Basit programlardan başlayıp yavaş yavaş daha fazla kategori kullanılan detaylı örneklere geçmiş. Önceden blok tabanlı programlama öğrenmiş bir öğrencinin dahi tek başına öğrenebileceği açıklıkta bir anlatımı var.

Biraz da Arduino kitaplarından bahsetmek istiyorum. Hem ‘Çocuklar İçin Uygulamalarla Arduino’ hem de ‘ArduinoBlocks Projeleri İle Herkes İçin Arduino’ kitaplarını inceledim. Çocuklar için başlıklı kitapta daha temel düzeyde Arduino kullanımından bahsediyor. Önce programlama mantığını, her programda kullanılan yapıları(veri tipleri, if-else, do, while, diziler, fonksiyonlar, kütüphaneler…) anlatıyor. Daha sonra Arduino ide programı ile basit Arduino program ve devre örnekleri bulunuyor. Mesela led yakma, servo motorun basit kullanımları, buton nedir, seri port haberleşmesi nasıl olur, sensörler nasıl kullanılır gibi kısımları bulunuyor. Programlamaya ilgisi olan ama daha önce başlamaya fırsatı olmamış herkesin direk Arduino’yu öğrenebileceği güzel bir kitap. Herkes için Arduino kitabı ise biraz daha üst seviyeye hitap ediyor. Anlatımı diğer kitaplardaki gibi açık ve anlaşılır ama bu konuya ilgisi olan, az-çok bir şeyler bilenler için daha kolay anlaşılır/kullanılır bir kitap. Diğer kitaptaki gibi Arduino karttan bahsederek başlamış ama onun kadar detaylı ve uzun anlatmamış. Konu kısmını daha az tutmuş. Örnek kısmını çok tutmuş. Örnek dediysem de diğer kitaptaki gibi led yakma ile bırakmamış, led in derecesini ayarlama, rgb led yakma gibi daha detaylı ve çeşitli anlatmış. Diğer kitapta tahmini 7-8 devre elemanı kullanımını anlatırken bu kitapta 10-15 devre elemanından bahsediyor. Ayrıca benim bu kitapta çok hoşuma giden kısımlarından biri gerçek hayattaki robot kullanım örnekleri bulunmasıydı. Yani benim Arduino devrelerim masada durmasın, giyilsin kullanılsın diyorsanız bu kitapta çok güzel örnekler var.

Bir de ‘Çocuklar İçin Uygulamalarla Python’ kitabından bahsedeceğim. Ben üniversitede okurken birçok program, uygulama gösterdiler ama Python bunların arasında yoktu. Sanırım sınıfın çoğunluğunun meslek çıkışlı olmasından ve lisede Python öğrenmiş olmasından kaynaklıydı. Yeni diller öğrenmeyi çok sevmemin yanı sıra lise müfredatında olduğu için kendim öğrenmek durumunda kaldım. Programlama mantığını bilen biri olarak öğrenmem zor olmadı ama deneyimli kişiler kadar iyi değilim tabii ki. Öğrenirken bu kitap çok yardımcı oldu. Kitap gayet güzel, programın kuruluşundan başlıyor. Her kısmını(komutlar, fonksiyonlar, diziler, kütüphaneler) anlatırken kullanımından sonra örnekler ile anlatımını zenginleştirmiş. Diğer incelediğim kitapları gibi bunu da çok beğendim.

Bir de fotoğrafta olmayan ‘Çocuklar İçin Scratch İle Kodlama’ kitabından bahsedeceğim. Geçen sene pandemi döneminde öğrencilerle ders kitabındaki örneklerle yetinmek istemedik. Abaküs yayınları o zaman sağ olsun kitabın ücretsiz pdf halini yayınladı(sizde indirmek isterseniz https://www.abakuskitap.com/blog/icerik/cocuklar-icin-scratch-ile-kodlama-pdf linke tıklayıp edinebilirsiniz.) . Kitap programın kullanımını anlatarak başlıyor. Neredeyse her kod bloğunu kullanarak örnekler barındırıyor. İçindeki tüm etkinlikleri kişiselleştirerek kullandım. Hatta İnstagram profilimde sabit hikayelerim arasında bulunuyor. İçinde nasıl örnekler var deyip indirmeden bakmak isterseniz göz atabilirsiniz.

Beğendiğim yayınların tüm kitaplarını almak gibi bir huyum var o yüzden sanırım geri kalanını da alacağım. Sizin de beğendiğiniz bir kitap-yayın varsa duymak isterim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Önceki İçerikKISMET – TUĞÇE IŞINSU
Sonraki İçerikGÜNEŞ KREMİ SEÇİMİ VE KULLANIMI
Adım İrem Gül. Bilgisayar öğretmeniyim. Tam bir başak kızıyım. Hayatı benim açımdan görün istedim ve bu bloğu açtım. Dünya’ya İrem’in penceresinden bakmaya hazır mısın?