İTÜ ROBOT OLİMPİYATLARI 2024

138

Yeni bir yarışma yazımda herkese merhaba diyerek başlamak istiyorum. Bloğuma ve sosyal medya hesaplarıma biraz göz attıysanız alanımda aktif olmayı, yeni deneyimler edinmeyi ve bunu öğrencilerimle yapmayı çok seviyorum. Bu yüzden istekli öğrencilerimle bu sene İTÜ Robot Olimpiyatlarına katılalım dedik. Okulumuz da imkan verince hazırlandık.

Geçen sene tek kategoride katılmıştık. (Geçen seneki deneyimlerimi https://www.ireminpenceresinden.com/itu-robot-yarismalari-2023/ linkindeki yazımdan okuyabilirsiniz.) Bu sene öğrencilerimin hevesini de göz önünde tutarak 3 kategoride katıldık: Mini Sumo, Çizgi İzleyen ve Algolab. Bazı yaşanan aksaklıklardan dolayı Çizgi İzleyen robotu yarışmadan bir hafta önce yapabildik, Mini Sumo robotu da 2 gün önce. Bundan dolayı fazla deneme, çalışma imkanımız olmadı. Ama öğrencilerim ortamı görsün istediğim için gidelim dedim. Bu sene geçen seneye göre 1 gün uzatmışlar, 3 gün olmuştu. Tahminimce son gün Mini Sumo kategorisi yetişmediği için bu sene uzattılar. Her yarışma için bir gün, Mini Sumo için 2 gün ayırmışlardı. Robotlarımızı erkenden kaydetmiştim zaten. Öğrencilerimin belgelerini de toplayıp gittik.

İlk gün sabah 7’de buluştuk. 2 öğretmen 4 öğrenci gidiyorduk. Metrobüs –Metro yapıp geçtik. Robot kayıtlarına yetiştik. İlk gün Trafik, Algolab ve Mini Sumo kategorisi vardı. Ayrıca saat 14.00’te Prof. Dr. Celal Şengör gelecekti. Sabah alana giderken kahvaltı için bir şeyler aldık. Girince önce kayıtlarımızı yaptık. Şimdi aklınıza şu gelebilir, internetten kayıt yapılıyor tekrar neden orada kayıt yapılıyor? İnternetten 100 kişi kayıt yapıyor ancak imkanlar dahilinde gelebilen kişilerin yarışacağı düşünülerek sıralama, kura vs. için gelebilen kişiler ve robotları tekrar sisteme giriliyor. Bence bu yüzden mantıklı bir adım.

Kayıtlardan sonra kahvaltımızı yaptık. Uygun bir alana geçip son kontrolleri yapacaktık. Sonra öğrendik ki bizim Sumo robotta bir parça eksikmiş. Meslektaşımla ne yapalım araştırmasına girdik. Satılan bir yer bulduk ama uzaktı. Taksiye binsek parçanın 4-5 katı taksi parası verecektik. Meslektaşım o arada alana yakın bir kuzeni varmış, onunla konuştu. Eşinin bizi götürebileceğini söyleyince nasıl sevindik. Hızlıca toparlandık. Alanda çok sevdiğim, güvendiğim bir meslektaşımda vardı. Ona öğrencileri emanet edip koşa koşa gittik. Gittiğimiz yerde Robotzade’nin şubesi vardı. Robotu normalde oradan almadık ama orada parça bulunuyordu. Çok acelemiz olduğunu, şu an lehim vs. yapacak malzememiz olmadığını söyledik. Sağ olsunlar tamam yapalım dediler. 5-10 dk içinde robotumuz tamamlanmış oldu. Bu güzel jestleri için Perpa- Robotzade ekibine tekrar teşekkür ederim.

Robotu alıp koşa koşa alana geri döndük. Geçen sene öğrencilere yemek molasında yemekhanede yemek verilmişti. Bu sene de olacak diye biliyorduk ancak aksaklık olmuş ve iptal olmuştu. Öğrencilerim de açız hocam deyince yemek için alan bakmaya başladım. Aynı zamanda robot teknik olarak tamamdı ama kodlarına yeni parçanın entegre edilmesi gerekiyordu. Bizde tek bilgisayar vardı ve o sıra Algolab’da yarışan öğrencilerim yarışıyorlardı. Bilgisayar bulmamız gerekiyordu ve ben gidip kayıt masasındaki organizasyon ekibinden birinden rica ettim. Sağ olsun hemen verdi. Koştur koştur öğrencilerime getirdim ve kodla ilgilenmeye başladılar. Meslektaşım onlara yardım ediyor ben de yemek için yer bakıyordum. Alana yakın kafeterya tarzı bir yer vardı ve orada yemeye karar verdik. Bu arada program biraz sarkmıştı. Algolab’da yarışan öğrencilerim devam ederken Mini Sumo zamanı geliyordu. Ayrı ayrı yemek yiyelim bari dedik. Çünkü saat 15.00 olmuştu ve öğrencilerim çok acıktık demişlerdi. Hemen yemek yiyip geldik. Mini Sumo’da kuralar çekilmiş kim kimle hangi sırada yarışacak belli olmuştu.  Yetişmiştik. Başta dediğim gibi 2 günde yaptığımız için çok ümidimiz yoktu ama yine de denemek istedik. Beklerken Algolab’da yarışan öğrencilerim de yemek yiyip geldi. Sıra bize geldi ve üst tura çıkmayı hak kazandık. Nasıl sevinçliyiz. Bu arada saat baya geç olmuştu. Hep beraber dönüşe geçtik ve gece 21.30 gibi evdeydim.

İkinci gün Pul toplayan ve Mini Sumo kategorisi vardı. Alana önceki gün kadar erken gitmedik ama kodlara bakmak için bir de öğrencilerim workshop’u deneyimlemesi için yarışma saatinden önce gittik. Kodlara baktık. Öğrencilerim seminere katıldılar sonra workshop’a girdiler. O arada yemek saati geldi, yemek yedik geldik. Geçen seneden farklı olarak bu sene robot sergisi vardı, onları inceledik. Son hazırlıklarımızı yaptık, pilimizi doldurduk. Alana geçtik. Sıramızı bekledik ve sıra bize geldi. Bir daha üst tura çıkmayı hak kazandık yani bugün tekrar maçımız olacaktı. O arada hiç eşyalarımızın yanına geçmedik. Alanın güvenli olduğunu düşündük. 3.turda maalesef elendik. Bizim robotumuz yavaş kaldı. Ama yaklaşık 150 robotun olduğu kategoride ilk 10’a girmiştik. Bu bizim için çok büyük bir başarıydı. Eşyalarımızı toplayıp alandan çıkacaktık. Fark ettik ki sumo robotumuzun ara kablosu yok. Üzülerek söylüyorum sanırım çalındı. Alandaki herkese sorduk ama cevap alamayınca çıktık.

Son gün Çizgi İzleyen ve Arama Kurtarma kategorisi vardı. Sabah yine kayıt için erken gittik. Çizgi İzleyen için 2 öğrencim daha geldi. Robot kaydı yapıp kodlarına baktık. O sırada biri bastırdı mı ne oldu, sol motorda bir aksaklık oldu ve son ana kadar çalışmadı resmen. Deneyemeden çıktık piste. Robot ilk çizgiyi yanlış anlayıp ters bir yöne gitti ve elendik. Bu arada sabah 10.30’da başlayan kategoride bize sıra 14.30 gibi geldi. Nasıl bir yoğunluk vardı tahmin edin. O saate kadar robotla uğraştığımız için yemek yiyememiştik. Elendikten sonra yemek yedik. Öğrencilerim arama-kurtarma robotlarını da görsün diye biraz daha alanda kaldık. Bu arada Algolab sonuçları açıklandı ve öğrencilerim 28 takım içinde 7. olmuşlardı. Saatte geç olunca ödül törenine katılamadık ve dönüşe geçtik.

3 gün benim içinde meslektaşım ve öğrencilerim içinde çok güzel geçti. Öğrencilerimle dönüşte konuştuğumda ‘Hocam çok güzel bir deneyim oldu. Seneye daha iyi hazırlanıp geliriz.’, ‘Ben çok mutlu oldum, üniversiteli abilerle tanıştım.’ ‘Küçücük çocuğun bizden çok robot bilgisi vardı. Çok şaşırdım.’ Cümlelerini duyunca mutlu oldum . Asıl hedefime ulaşmıştım. Öğrencilerim kendi alanlarındaki farklı yaş gruplarındaki insanlarla etkileşim kurmuşlardı. Deneyimler edinmişlerdi. Geçen sene rozet dağıtmışlardı. Bu sene sticker ve katılım belgesi dağıttılar. Anı kalması açısından güzel oldu.

Yazımı tamamlamadan önce bilgisayarlarını dahi paylaşan kibar İTÜRO ekibine ve Burak Özpoyraz’a öğrencilerim ve kendi adıma teşekkür ederim. Ne kadar özveri ile çalıştıklarını kendi gözlerimle şahit oldum. Umarım seneye daha fazla kategoride ve derece alarak ayrılırız. Alan ile ilgili görüntülere sosyal medya hesabımdan ulaşabilirsiniz. Daha fazla yazı için takipte kalın.

Önceki İçerikBİR DELİNİN HATIRA DEFTERİ – NİKOLAY GOGOL
Sonraki İçerikDİZİ TAVSİYELERİ – 3
Adım İrem Gül. Bilgisayar öğretmeniyim. Tam bir başak kızıyım. Hayatı benim açımdan görün istedim ve bu bloğu açtım. Dünya’ya İrem’in penceresinden bakmaya hazır mısın?