İTÜ ROBOT YARIŞMALARI 2023

592

Sizlere katıldığımız, çok keyif aldığım, 2 gün süren İstanbul Teknik Üniversitesinin düzenlediği Robot Yarışmasından bahsetmeye geldim.

Bu sene 25-26 Nisanda on beşincisi düzenlenen İTÜ Robot yarışmasında 8 Kategori bulunuyordu: Senaryo:Arama Kurtarma, Pul Toplayan, Lojistik, Renk Seçen, Mini Sumo, Çizgi izleyen: Cumhuriyet yolu, Trafik:İTÜ Ayazağa, AlgoLab. Biz bu sene ilk defa açılan AlgoLab kategorisinde bir öğrencim ile yarıştık. İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleşen yarışma programı bir hafta önce açıklandı.

25 Nisan programı şu şekildeydi:

08.30-10.30        Robot Kayıt

10.30-11.30        Açılış töreni

11.30-13.30        Giriş Katta Renk Seçen Kategorisi

11.30-15.30        İkinci Katta Çizgi İzleyen:Cumhuriyet Yolu Kategorisi

13.30-18.30        Üçüncü Katta AlgoLab

15.30-18.30        İkinci Katta Pul Toplayan Kategorisi

15.30-18.30        Üçüncü  Katta Senaryo: Arama Kurtarma Kategorisi

13.30-14.30        Seminer Salonunda Doç. Dr. Mustafa Berke YELTEN Prof. Dr. Oğuz ERGİN “Çip Krizi ve Yerli Çip Üretimi” Paneli

15.00-16.00        Seminer Salonunda Emre ÖZCAN “Futbolda Yapay Zeka Destekli Veri Analizi” konuşması

26 Nisan programı şu şekildeydi:

08.30-10.15        Robot Kayıt

12.00-17.00        Giriş Katta Mini Sumo Kategorisi

10.30-13.00        İkinci Katta Trafik: İTÜ Ayazağa Kategorisi

13.30-15.30        İkinci Katta Lojistik Kategorisi

12.30-13.30        Seminer Salonunda Dr. Oktay ARSLAN ”Otonom Robotik Sistemlerde Mühendislik Kariyeri”

14.00-15.00        Seminer Salonunda İhsancan ÖZPOYRAZ ”Üretimde Yapay Zeka: Makine Arızalarının Yapay Zeka İle Kestirimi” Konuşması

15.30-16.00        Seminer Salonunda Yona BASKHAROUN “MATHWORKS”

10.15-11.15        Workshop Odasında İBB Veri Laboratuvarı “Yeni Nesil Girişimcilik” Atölyesi

11.30-12.30        Workshop Odasında Burak ÖZPOYRAZ “Haberleşme Kanalında Veri İletimi” Atölyesi

17.00-18.00        Kapanış Töreni

Program bu şekildeydi. Biz öğrencimle sabah 8.30’da orada olabilmek için 7’de okulda buluşacaktık. Ben sabah 6’da çıktım ama dolmuş, otobüs, taksi kısacası hiçbir şey bulamadım. Birinden beni metrobüs durağına bırakmasını rica ettim. Metrobüse bindim. İnmeme 2-3 durak kala metrobüs şoförü öyle hızlı ve köşeden durağa girdi ki dikiz aynasından biri fırladı. Metrobüs baya sarsıldı ama herkes iyiydi. Başka bir metrobüsle okula geçtim. Öğrencimi alıp taksi ile Ataköy metro istasyonuna geçtik. 2 metro değiştirip saat 9’da alana varmış olduk. Zorlu yolculuğumuzun sonucunda çok güzel bir alanla karşılaştık. Robot kaydımızı yaptırıp katları gezdik. Ürün tanıtım standları hazırdı. Yarışma alanlarını hazırlıyorlardı. Bizde kampüste, alana yakın bir yerde oturup kahve içtik. O arada da yarışma için öğrencim hazırlandı. Açılış töreni için geri döndük ama başlayalı 5 dk oldu diye bizi içeri almadılar. Bizde yarışma alanımıza yani 3. Kata çıkıp hazırlandık. Masamıza yerleştik. Yarışma başlayana kadar ürün tanıtım alanlarından bir şeyler alıp tatlarına baktık. Öğrencim yemek yemek istemedi. Yarışma saati başlayınca alandaki hakemlere öğrencimle ilgili kısa bir bilgilendirme yapıp ricada bulunduktan sonra öğrencimi diğer yarışmacılar ile bırakarak yemeğe gittim. Saat 18.30’da yarışma bitti. Zorlandığını ama çok kötü olmadığını söyledi. O yarışmadayken ben diğer kategorilerdeki yarışmacıları izledim.

İkinci günü öğrencimin workshoplara katılması ve diğer kategorileri görmesi için  10’da alandaydık. Çok şükür bu sefer kazasız belasız geldik. İlk olarak öğrencim Workshop Odasında İBB Veri Laboratuvarı “Yeni Nesil Girişimcilik” Atölyesine katıldı. Bu arada sonuçları heyecanla bekliyoruz. Yemek yemeyi unutmuşuz. Alanda atıştırıyoruz. Zaman nasıl geçti hatırlamıyorum. Diğer kategorilerdeki robotları, nasıl hazırladıklarını inceliyoruz. 15.30’da seminer salonunda Yona BASKHAROUN “MATHWORKS” konferansına katıldık. Sonra töreni bekledik. 17.00’de başlayacak tören Mini Sumo kategorisi bitmediği için 19.00’a kadar bekledik. Yarışma hala bitmemişti. Yine de tören yapıldı. Algolab kategorisinde öğrencimin tek başına katıldığını ve üniversite öğrencileri ile yarıştığını hesaba katarak 4. olmasını güzel bir başarı olarak görüyorum. Sadece katılan lise öğrencileri arasında sıralama yapılsa 2. olacaktı. Kısmet böyleymiş diyelim 🙂

Yarışma ile ilgili iyi veya kötü birkaç eleştiri yapmam gerekirse alan çok güzeldi. Her an soru sorabileceğiniz birçok İTÜ öğrencisi hakem vardı. Çeşitli konferanslar olması, sürpriz hediyeler verilmesi öğrenciler ve katılımcılar için motive edici hareketler olmuştu. Ama yaş sınırı olmaması ilköğretim öğrencileri ile üniversite öğrencilerinin yarışmasına sebep olmuş, bence bu biraz haksızlıktı. 12 yaşında bir çocuk tüm hayatı boyunca programlama öğrense bile 20 yaşında birine denk olamaz çünkü. Bir de kuralları kategorilere ayırarak belirtmişlerdi ancak bazı kısımları eksikti. Bence biraz detaylandırılırsa daha da güzel olur. Ama katılımcıların kendi alanlarındaki insanlarla tanışması, onları dinlemesi, fikirlerini paylaşabilmesi açısından çok iyi bir organizasyondu.

Bunların dışında benim için muhteşem geçen 2 gündü. Alanı görmek isterseniz sosyal medya hesabımdaki profilde alanda çekilmiş bir video ve paylaşım var, göz atabilirsiniz. Bizi çok güzel ağırlayan tüm İTÜRO ekibine ve Burak Özpoyraz’a teşekkürlerimi sunuyorum. Seneye daha çok kategoride daha çok robotla katılmayı düşünüyoruz.

Önceki İçerikMUCİZE – R.J. PALACIO
Sonraki İçerikANTALYA’DA GEZİLEBİLECEK YERLER
Adım İrem Gül. Bilgisayar öğretmeniyim. Tam bir başak kızıyım. Hayatı benim açımdan görün istedim ve bu bloğu açtım. Dünya’ya İrem’in penceresinden bakmaya hazır mısın?