LİSEDE EBRU YAPTIM

1664

Güzel sanatlarla uğraşmayı çok seviyorum. Birçoğunda çok başarılı olamasam da güzel yaptıklarım –başardıklarım- var. Bunlardan birisi ebru oldu.

Lisedeki resim dersimiz/öğretmenimiz aracılığıyla tanıştım. Yapılışını ve malzemelerini ilk duyduğumda midem bulanmadı desem yalan olur.  Öd suyu mu? Sığır ödü daha mı iyidir? Öğretmenimiz bunları anlattıkça midem dışarı çıkmak için çabalıyordu. Ama dersten iyi puan alabilmem için yapmam gerekiyordu. Derste kullanacağımız diğer malzemeleri hocamız saydı:

-Ebru boyası

-Tekne

-Öd suyu

-Biz(Ebruya şekil vermenize yarayan çubuklar)

-Kağıt

-Fırça(boya sıçratmak için)

-Tarak

-Kitre

Bizim için gerekli olan malzemeler bunlardı. Normalde bir sanat olduğundan daha çok malzeme gerekebilir, bizim ders kapsamında yaptığımız ebru için bunlar yeterliydi. Ders sonrası arkadaşımla kırtasiyeye gittik. Boya, fırça, kağıt falan alacağız. Hiç unutmuyorum cebimizdeki para sadece 3 boya almaya yetiyordu. Hocayla konuşup ona göre alalım dedik. Hoca ile ikinci gün sınıfça konuştuk, sadece birer/ikişer boya ve kağıt alın; tekne, biz, fırça ve öd suyunu ben vereyim dedi. O gün okul çıkışı kırtasiyeden aldık boyaları.

Bir hafta sonra derste herkes boyaları ve kağıtları ile hazırdı. Hepimiz aynı anda bir tekneyi kullanamayacağımız için grup grup girdik içeri. İlk girdiğimde öd suyunun kokusundan çok kötü oldum ve hocadan izin alıp çıktım. Bir süre sonra alıştım ve ilk ebrumu yaptım.

Nasıl yaptığımızı kısaca anlatayım. Tekneye öd suyunu ve kitreyi hocamız ayarlayıp koydu, ne kadar koydu nasıl ayarladı bilemiyorum. Biz istediğimiz boyaları fırça yardımıyla ya da boyaların damlalıkları ile teknemize damlattık. Üst üste ne kadar damlatırsanız o kadar koyu oluyor. Birden fazla renk de kullanabilirsiniz. Renkleri damlattıktan sonra numara numara biz vardı. Çizeceğiniz şekillere göre ince/kalın bizleri seçip suyun üzerine damlattığımız boyalara şekil verdik. Şekil çizmeyi bitirdikten sonra kağıtta olacak son haline getirmiş olduk. Sonra kağıdımızı kenarları da içine girecek şekilde teknenin üzerine koyduk. Kağıda tüm şekil ve boyalar geçsin diye hafifçe bastırdık. Sonra bir kenarından biz yardımıyla tutup tekneye sürterek kaldırdık. Kurumaya bıraktık. Kurudukça şekli oturdu. Sonra çok sevdim ve bir sürü yaptım. Farklı boyutta bizler ve tarak kullanarak çok çeşitli-değişik- desenler çizdim. Yukarıda gördüğünüz çerçeveli ebru ve alttaki ayraç şeklindeki ebruyu kendim yaptım. Bunların dışında da çok yapmıştım ama bir kısmı kayboldu ya da yırtıldı bir kısmı da dosyamda ilk hallerinde duruyorlar daha değerlendiremedim.

Yaptığımız ebrulara istediğimizi sözcükleri/sözleri yazıp çerçeveletip sunacak, resim dersi kapsamında bu şekilde puan alacaktık. Bende internetten ebru harflerini buldum. Bir de karbon kağıdı ve yağlı kağıt aldım. Önce kağıdın üzerine karbon kağıdının boyayan kısmını ebrunun üzerine gelecek şekilde koyup üzerine yağlı kağıdı koyup onun da üzerine harflerin bulunduğu kağıdı koydum. Daha sonra kurşun kalemle harflerin üzerinden hafifçe geçtim. Bu kısımda dikkat etmeniz gereken bir nokta var, sakın karbon kağıdı ebrunun üzerinde iken elinizle kağıdı tutup çizmeyin. Karbon kağıdında her dokunduğunuz yer ebrunun üzerine siyah lekeler bırakır, ebrunuz bozulur. Sadece kalemin ucu ile harfleri çizin. Tüm harfleri yazdıktan sonra ebru kağıdının üzerindeki tüm kağıtları(harf kağıdı, karbon kağıdı ve yağlı kağıt) kaldırdım ve harflerin karbon kağıdı sayesinde çıkmış olan gölgelerinin üzerinden asetat kalemiyle tek tek geçtim. Kalın olan harflerin içini doldurdum. İstediğim şekilde (ayraçtaki İrem’in İ’sindeki noktayı kalp şeklinde yaptığım gibi) noktalarını koydum ve tamamladım. Daha sonra da çerçevelettim.

Ebru yaptıktan sonra bu şekiller nereden geliyor, anlamları nedir merak ettim. Bir sanatçı/sanatkar değilim, bu yüzden size anlatamam. Ama bir gün ebru denemeye karar verirseniz mutlaka çeşitlerine, desenlerine, renklerin uyumuna bakarak başlayın. Yazımı noktalamadan ayracımı nasıl yaptığımı da kısaca anlatayım. Ebrumu istediğim boyda kestim. Yazacağım sözcüğü yazdım. Sonra aynı boyutta mukavva kestim. Ebrumu mukavvanın bir yüzüne yapıştırdım. Diğer yüzünü de ebrumun renkleriyle uyumlu bir renk guaj boya ile boyadım. Kuruyunca kenarlarını da ebrunun içindeki başka bir renk kalemle geçtim. Lise zamanımda yapmıştım hala bozulmadı.

Tüm güzel sanatlar gibi mutlaka ebru yapmayı da denemenizi tavsiye ederim. İnternette tüm malzemeleri içeren setler satılıyor, nasıl yapıldığını anlatan birçok video da var. Yaptığınız ebrularla benim yaptığım gibi kişisel ürünler yapabilir, el yapımı hediyeler hazırlayabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin :J

Önceki İçerikBENCE EVLİLİK
Sonraki İçerikMUCİZE GİBİ VAZELİN
Adım İrem Gül. Bilgisayar öğretmeniyim. Tam bir başak kızıyım. Hayatı benim açımdan görün istedim ve bu bloğu açtım. Dünya’ya İrem’in penceresinden bakmaya hazır mısın?