PROGRAMLAMA DİLLERİ ARASINDA NE GİBİ FARKLILIKLAR VAR?

1341

Alanımla ilgili yazı yazmamı çok istemiştiniz, bende bir bilgisayar öğretmeni olarak yazılıma ilgiliyim. Dedim ki yazılıma ilgisi olan tüm arkadaşlarım hangi dilden başlamalılar, nasıl seçecekler, seçtikten sonra ikincisini öğrenmek zor mu bilsinler. Bu amaçla yazıma başlıyorum.

Öncelikle programlama nedir? Bu soruya cevap vermek gerekirse bilgisayar ile konuşabilmektir derim. Nasıl ki bir insanla iletişim kurabilmek için onunla ortak bir dil bilmemiz gerekiyorsa bilgisayarında kendisine özel bir dili var. Buna programlama diyoruz. Programlamayı yaparken de birçok programlama dilini kullanabiliyoruz.

Tüm programlama dillerinin temelinde olan bazı yapılar var. Bunlar:

  • Girdi
  • Çıktı
  • Koşullu işlemler
  • Matematiksel ifadeler
  • Döngüsel ifadeler

Programlama dillerini kullanabilmek için bu temelin yanında o dilin komutlarını da bilmemiz gerekir. Komut, bilgisayarla konuşabileceğimiz dilin kuralları diyebiliriz. Bu kısımdan sonra farklılıklar başlıyor. Her programlama dilinin komutları farklı oluyor. Mesela bir programda ekrana yazdırma komutu ‘Print’ iken başka bir programda ‘Println’ olabiliyor. Yani komutu kullanırken yazdığımız kelimelerde ek ekleme veya çıkarmalar olabiliyor. Temel farkı budur.

Bunun dışında programlama dilleri web, veri tabanı, app(uygulama), masaüstü uygulamaları gibi türlere ayrılır. Bu kısımda istediğimiz dili, kullanacağımız alana göre seçiyoruz. Eğer bir veri tabanında çalışmak istiyorsanız SQL öğrenebilirsiniz ya da web alanında bir şey yapmayı düşünüyorsanız PHP öğrenebilirsiniz. Benim verdiklerim sadece örnek, bunların dışında birçok program var. Java, C++, C#, Python, Javascript, C… Ama hangi alanda ilerleyeceğinize daha emin değilseniz önce programlama mantığını öğrenmek isterseniz benim önerim ‘Python’ dan başlamanız olur. Okuması da yazması da oldukça kolay bir dildir.

Başka ne gibi farklılıkları var derseniz ara yüzü diyebilirim. Kimisi içeriğinde kişiselleştirmeye izin verirken kimisi vermiyor. Kişiselleştirmeye izin veren programlama dillerinde araç çubukları yer değiştirilebiliyor, dili değiştirilebiliyor(ayarlardaki Türkçe/İngilizce/Almanca… kısımları) , kullanım alanları daraltılabiliyor. Bazı dillerde dışarıdan bir dosya eklenip kendi diline çevrilebiliyor(Kod yazılı bir not defterini içeri aktarıp türünü kendisine çevirip içindeki kodları okuması) . Bazılarını program yazabilmek için bir eklenti gerekirken bazılarında direk programlama dili içerisinde yazabiliyoruz. Bazılarında kütüphaneler indirilerek kullanılırken bazılarında başta indirirken kendisi kuruyor. Programların içine girdikçe, içeriği detaylandıkça farkları artar. Bu yazı uzar gider. Ancak genel hatlarıyla bunlardır diyebilirim.

Bu dilleri öğrenirken birde İngilizcenizin iyi olmasını tavsiye ederim. Çünkü genelde hatalar İngilizce belirtiliyor ve programların içerikleri, dokümanları daha çok İngilizce dilinde bulunuyor. Programda oluşan birçok hatayı çözmenizde İngilizce yardımcı olacak çünkü hatanızın nerede olduğunu anlayabileceksiniz. Daha sonra çözerken de İngilizce yardımcı olacak. Hatta çözemediğinizde Dünyadaki diğer yazılımcılar ile iletişim kurmanıza bile olanak sağlayacak. Bundan dolayı tüm yazılımcılar önce İngilizce der. Konuşma dilinden ziyade makine dilini bilmek gerekir İngilizcede de. Teknik İngilizce olarak da adını duyabiliriz. Bazen ders kapsamında verilse de yeterli olmaz. Kendinizi mutlaka geliştirin.

Bir programlama dilini öğrenip mantığını kavrayınca diğerlerini öğrenmek zor olmayacaktır. Çünkü aynı mantık sadece dildeki komutların yazımı farklı olacaktır. Bu yüzden basitten başlayıp zora doğru ilerleyebilirsiniz. İlk dili öğrenirken yaşadığınız çoğu zorluğu yaşamayacaksınız, emin olun.

Zorluk derken kısaca hata yapmaktan da bahsedeyim. Bir programda ne kadar çok hata yaparsanız o kadar iyi öğrenirsiniz. Problem çözme ve çok yönlü düşünme beceriniz artar. Kendi problemlerinizi çözmeye çalışırken bol bol araştırmanız gerekir ve fark etmeden birçok bilgiyi belleğinize atarsınız. Aynı zamanda araştırma yeteneğiniz artar. Her hatayı çözdüğünüzde de kendinize olan güveniniz artarken programda bir hata sayesinde ne kadar çok şey öğrendiğinizi fark edersiniz. Bundan dolayı hata yapmaktan korkmayın ve hiçbir hatanızda pes etmeyin. Deneyin, deneyin, deneyin…

Bu kadar bilgiden sonra bir düşünün bakalım, yazılımcı olmak istiyor musunuz? Hatalar yaparak doğru yolu bulmaya var mısınız? Eğer evetse hemen bir siteden videolara başlayabilirsiniz. Bir kitap alabilirsiniz. Yazılımcı gruplarına katılabilir, internet üzerinden onlarla iletişim kurabilirsiniz. Bu alan çok büyük bir havuz ve herkese yer var. Çok yazılımcı var diye sakın düşünmeyin teknoloji çağındayız ve herkes bence en azından kendisini/bilgisayarını koruyacak kadar programlama öğrenmeli. Ben bildiğim için çok mutluyum, size de tavsiye ederim.

Önceki İçerikMUCİZE GİBİ VAZELİN
Sonraki İçerikÜZÜLMÜYOR MUYUM?
Adım İrem Gül. Bilgisayar öğretmeniyim. Tam bir başak kızıyım. Hayatı benim açımdan görün istedim ve bu bloğu açtım. Dünya’ya İrem’in penceresinden bakmaya hazır mısın?