REX ROBOT YARIŞMASI 2023

16

Yeni bir yarışma yazımdan herkese merhaba demek istiyorum. Başlığı yanlış okumadınız geçen sene katılabildiğim, bu sene de düzenlenmiş ancak katılamadığım REX Robot Yarışması hakkında fikirlerimi paylaşacağım.
Bu yazıyı neden yazmaya karar verdim? Yarışmaya katılmak isteyen çok kişiden mesaj aldım ancak dönüş yapamadım. Şu anda 2024 finalleri tamamlandı, biliyorum. Ancak seneye tekrar düzenleneceğini düşünerek hazırlık yapmak isteyenler için paylaşmaya karar verdim.
Peki bu sene neden katılamadım? Yarışma ortaokul öğrencilerine yönelik ve ben bu sene lisede görevlendirildiğim için katılım sağlayamadım.
Şimdi yarışmayı konuşmaya başlayalım. REX Robotistan’ın düzenlediği bir yarışma. Ödüller genelde kendi sitelerinde satışı olan ürünlerden olur. İlk üçe ödül verilir. Bu sene (2024) üçüncüsü düzenlendi. Biz öğrencilerim ile ikincisine(2023) katılmıştık.
Yarışma 2 aşamadan oluşuyor. İlk aşama online. Yarışma kaydı yaptıktan sonra mail adresinize bağlantı geliyor ve yarışmanın web sitesine bağlanıyor. Ayrıca kişisel bir şifre tanımlanıyor ve onunla giriş yapıyorsunuz. Sitede yarışmanın her adımında neler yapılacak adım adım anlatılıyor. Ayrıca Yarışmada görevleri yapacağınız karakterler ve tanıtım dosyaları bulunuyor. Onu indirdikten sonra ilk aşama için ihtiyacınız olan Scratch programı yüklü bir cihaz. Geçen sene biz bu aşamaya 16 takım yaklaşık 60 öğrenci ile katılmıştık ve hepsinin tek mentörü vardı. Bilin bakalım kimdi? Tabii ki ben 😀 Öğrencilerim heveslenince kıramam, kendileri bilir. Neyse yarışmaya dönelim. Mentörler için Whatsapp grubu vardı ve anlık olarak oradan yarışmayı düzenleyen kişiler ve diğer takımların mentörleri ile iletişim kurabiliyordunuz. Bu bence çok iyi bir fikir çünkü çocuklar ister istemez sorun yaşayabiliyor, bazen sistem mailleri eksik atıyor vs. hemen müdahale edebiliyorlar.
Verilen süre içerisinde 5 farklı görev vardı ve onları tamamlamanız gerekiyordu. Her grup ile tek tek tüm adımları tamamlamak için ilgilendim. Bazıları pes etti. Bazıları her teneffüs gelip benimle çalıştı. Geçen sene geri dönüşüm teması vardı. Bu tema üzerine her adımda en az bir robot kullanılarak görevler yapılıyordu. Görev bitince, Word dosyasına o görevde problemi nasıl çözdüğümüzü, hangi kod bloklarını nasıl kullandığımızı ve ekran görüntülerini ekliyorduk. Bu şekilde her görevi tamamladık. Hatta şunu hatırlıyorum, yarışma dosyası yüklemek için tanımladıkları son günler nisan ara tatiline geldi ve ben Antalya’daydım. Öğrencilerim dosyalarını yükleyemeyince Arkeoloji Müzesinin ortasında oturdum ve dosya yükledim. Bu şekilde online kısmını tamamladık.
Birkaç hafta sonra finale yükselen takımlar açıklandı. 2 takımım finale yükselmişti. Çok sevindik. Final kısmı yüzyüzeydi. Yani fiziksel olarak yapılacak, video yüklenecekti. Final için Scratch olan cihaz dışında robot seti ve yarışma malzemeleri gerekiyordu. Robot setinde 8 farklı robot oluşturabilecek parçalar bulunuyordu. Ayrıca yarışmada kullanılacak kutular, küpler ve halı da yarışma malzemelerinde bulunuyordu. Bu malzemeleri yarışmacı kendi imkanları ile web site üzerinden temin ediyordu. Açıkçası bunu yarışmacının alması kısmı benim ve diğer mentörlerin çok hoşuna gitmedi. Çünkü yarışma, öğrencilerin yarışmasından çok ürün satma odaklı gözüküyordu ve öğretmenler olarak bunu çok tasvip etmeyiz. Ama durum buydu ve okulumla görüştüm, setleri aldık. Setleri gönderirken finalistler için madalyalar da göndermişlerdi. Hepsine tek tek madalyalarını verdik. Sonra final çalışmalarına başladık.
Robotta Robotistan’ın kendi kartı kullanılıyordu. Bu kartta Arduino İde programına ESP32 modülü kurularak programlanıyordu. Elimizdeki kartı entegre ederken çok zorlandık. Çünkü ESP32 modülü Arduino’nun her sürümünde çalışmıyordu. Laboratuvardaki tüm bilgisayarlara farklı sürümler kurarak denedik ve en sonunda birinde çalıştı. Aynı zamanda öğrencilerimle robotları birleştiriyorduk. Yarışma ortaokul öğrencilerine yönelik olduğu için öğrencilerim 11-13 yaş aralığındaydı. Güzel kızlarım ve yakışıklı erkeklerim ile lehim yapmayı, vida türlerini hatta somun numaralarına kadar her parçayı öğrendik. Buna o kadar sevindiler ki, eve gidip ailelerine bunu anlatmışlardı. Ben zaten cinsiyet ayırmadan herkes her işi yapabilsin istediğim için dikkatli dikkatli yaptırmıştım. Böylece hem kodlamayı hem fiziksel robot yapmayı hepsi öğrendi.
Her gruptaki öğrencilerimle anlaştık, birkaçı benimle robotu birleştirirken birkaçı kod yazıyordu. İlk robotu yaparken yanımda olan öğrenciler ikinci robotu yaparken kod yazma kısmına geçtiler. İlk robotta kod yazan öğrenciler ikinci robotta benimle robot yaptılar. Bu şekilde karne gününe kadar çalıştık. Yeri geldi, okuldaki diğer öğretmenlerden yardım aldık. Çünkü bazı robot parçaları çok sertti ve birleştirmekte zorlandık. Ama 7 görevden 5 tanesini yapabildiğimiz kadar yükleyip gönderdik.
Maalesef dereceye giremedik çünkü görevleri tamamlayamadık. Benim dönem sonu işlerim, öğrencilerin yazılıları vs. vardı. Ama elimizden geleni yaptık. Bizim için güzel bir deneyim olduğunu düşünüyorum. Hatırladığım her detayı yazmak istedim, öğrencileri ile katılmak isteyen tüm meslektaşlarıma başarılar dilerim 🙂

Önceki İçerikKIRILDIĞIN YERDEN ÇİÇEK AÇACAKSIN – SONGÜL ÜNSAL
Adım İrem Gül. Bilgisayar öğretmeniyim. Tam bir başak kızıyım. Hayatı benim açımdan görün istedim ve bu bloğu açtım. Dünya’ya İrem’in penceresinden bakmaya hazır mısın?